lauantai 2. joulukuuta 2017

Esittelyssä - Pentik

Sain bloggaustehtäväkseni kerätä tietoa Pentikin historiasta sekä kertoa yleisesti työssäoppimispaikastani ja tässä sitä ollaan, raapustelemassa uutta postausta. Vaikka kirjoittelenkin blogitehtävää jo lähes puolessavälissä harjoittelujaksoani, niin olen kerryttänyt sisimpääni jo valtavan kasan erilaista tietoa ja tuntemusta niin yritykseen kuin heidän tuotteisiinsakin liittyen, tästä on helppo jatkaa eteenpäin. Pentikistä on jo pienemmälläkin vaivalla löydettävissä runsaasti tietoa, niin historiasta kuin myös eri suunnittelijoista. Seuraavaksi pähkinänkuoressa kerrottua tarinaa Pentikin historiasta sekä muista löydöksistäni, nauttikaa.

Pentik on suomalainen sisustusmyymäläketju, jonka tavoitteena on tuoda jokaisen kotiin ripaus pohjoista kauneutta ja kodikkuutta. Inspiroiva koti syntyy yhdistelemällä suomalaista käsityötä ja kauneimpia löytöjä maailmalta. Yritys starttasi vuonna 1971 vahingossa Anu Pentikin rakkaan keramiikka- ja nahkaharrastuksen alkaessa tuoda leipää pöytään. Tätä kautta pian ihmiset alkoivat tunnistaa Pentik astiat pyöreydestään ja aidosta käsityön tunnustaan. Pentikin ensimmäinen Helsingin myymälä avattiin vuonna 1976.

80-luvulla Pentik alkoi elää voimakasta kasvunaikaa sillä keramiikan ohella alettiin valmistaa toista toimialaa nahkavaatteista. Myös keramiikkatehdasta laajennettiin kahteen kertaan.

90-luvulla keskityttiin ydinosaamiseen, keramiikkaan. Yritys selvisi lamasta, jonka jälkeen muista toimialoista luovuttaessa keskityttiin täysillä keramiikkaan ja päästiin rakentamaan Pentik-myymäläketjua. Samalla tuotevalikoimaa laajennettiin.

Pentikin oma keramiikkapaja sijaitsee Posiolla ja se on maailman pohjoisin sekä Suomen ainoa keramiikkapaja. Pentikillä on yli 90 myymälää Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Tsekissä. Pentik työllistää yli 300 ihmistä ja jokainen heistä kuuluu osaksi Pentik-perhettä.

Pentikin sesonkimallisto vaihtuu neljä kertaa vuodessa ja suunnittelijatiimi suunnittelee pysyvät mallistot. Tiimiin kuuluu yhteensä neljä upeaa suunnittelijaa: Anu Pentik, Lasse Kovanen, Minna Niskakangas sekä Liina Harju. Anu Pentik on intohimoinen taiteilija ja kehittänyt yrityksen taideteollista linjaa 45 vuotta.

Lasse Kovanen on koulutukseltaan teollinen muotoilija, hän inspiroituu onnellisista hetkistä ja hänen lempiaiheisiinsa lukeutuvat luonto, kasvit ja eläimet. Hänen mielestään muotoilijan tärkein tehtävä ja samalla arvokkain kyky on lisätä tuotteeseen "se jokin", mitä ei voi selittää sanoin. On tärkeää että tuote koskettaa ihmistä.

Minna Niskakangas on valmistunut Lapin yliopistosta, teollisen muotoilun koulutusohjelmasta ja on valmistunut taiteen maisteriksi. Niskakangas on esteetikko ja panostaa työssään hyvän tunnelman luomiseen. Ajatuksissaan hän rakentaa aina uutta kotia.

Liina Harju on fiilistelijä, joka inspiroituu aistielämyksistä; väreistä, tuoksuista, hyvältä tuntuvista materiaaleista, jotka kestävät aikaa. Harjun mielestä luovuutta ei saa pakottaa, vapaa haaveilu on oikea tie onneen ja loistavan tuotteen luomiseen. Hän on valmistunut Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, tekstiilitaiteen koulutusohjelmasta.

Tässä pieni pala Pentikin tarinasta. Vaikka tämä blogitehtävä olikin ehkä tarkoitettu sisällöltään kevyemmäksi, on mielestäni tärkeää perehtyä yrityksen historiaan ja siihen, mitä kaikkea matkan varrella on ehtinyt tapahtua ja siihen mitä kaikkea voikaan olla vielä edessä. Pentik on jo pitkän aikaa ollut suomalaisten suosiossa ja uskon vahvasti että tämä polku jatkuu vielä pitkään.

Vielä tähän loppuun haluaisin kertoa, millainen Pentik on työssäoppimispaikkana ja mitä olisi hyvä huomioida sinne hakiessaan. Salon Pentik-myymälä on ollut mielestäni todella positiivinen yllätys enkä ole katunut päivääkään, että olen hakenut juuri sinne harjoitteluani suorittamaan. Ilmapiiri on hyvä, työkaverini ovat kannustavia ja yhdessä asioiden tekeminen sujuu loistavasti. Jo ensimmäisellä viikolla minut otettiin lämpimästi vastaan ja pääsin heti mukaan myymälässä työskentelyyn. Uskon että tämä on ollut avainasemassa siihen, miksi olen näin hyvin viihtynytkin. Olen oppinut paljon ja saanut palautetta, mikä on todella hyödyllistä oppimisen kannalta. Suosittelen Pentikiä työssäoppimispaikkana mikäli olet yhtään kiinnostunut itse tekemisestä ja asioiden suunnittelusta sekä rakentamisesta. Luovaa silmää tarvitaan, mutta uskon että sitäkin on mahdollista kehittää tänne tullessaan. Odotan innolla viimeisiä viikkojani Pentikillä ja mitä ne tuovatkaan vielä tullessaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥