tiistai 5. syyskuuta 2017

Typografia tehtävä

Saimme koulussa tehtäväksi tutkia erilaisia kirjasintyyppejä, kertoa mitä ne ovat, miten ne tunnistaa ja ennen kaikkea missä niitä käytetään. On olemassa hurja määrä eri tapoja joilla tekstiä voi hyödyntää ja miten kiinnittää katsojan huomio.Tässä seuraavia pohdintoja ja löydöksiä:

Avataan ensin hieman termiä typografia: kaikenlainen tekstin asettelu, kirjasintyypin valinnat, kirjainkoko, tekstin väri, rivin tasaus ja pituus, riviväli, sana-, merkki- ja palstavälit, sisennykset, otsikointityyli ja erilaiset tekstin korostukset. 

Antiikva: päätteelliset kirjasinmuodot, luonteenomaisia ohuet kirjainten päätteet (serif), jotka auttavat hahmottamaan tekstin riveinä ja helpottavat lukemista. Käytetään useissa mainoksissa/julisteissa.
esimerkki Antiikvasta
esimerkki Groteskista

Groteski: pääteviivaton kirjasintyyppi, käytetään usein esim. firmojen mainoksissa (Kiinteistömaailma, If-vakuutusyhtiö),luo vakuuttavuutta, myös tätä kirjasinta käytetään usein lehtien teksteissä yhdessä Gemenan kanssa.

Gemena: pienaakkosia (a,b,c...), käytetään useimmissa mainoksissa, kirjasinkoon ja värin avulla voidaan luoda vaihtelevuutta mainoksen/julisteen ilmeeseen. Yleinen tekstityyppi myös lehtien kirjoituksissa.


esimerkki Gemenasta

versaali: isot kirjaimet (A,B,C...), ilmaisevat kirjainten alkuperäistä muotoa, käytetään usein korostamaan tärkeimpiä asioita (otsikot, huudahdukset...), usein nähtävissä myös yksinään jolloin vaihtelevuutta luodaan eri fonttikoolla, väreillä ja sommittelulla. 
esimerkki Versaalista


Viimeisenä muttei suinkaan vähäisempänä kuva Illustraattorilla tekemästäni kuvasta, jossa hieman suuntaa näyttäviä fontteja Antiikvasta sekä Groteskista. Näitä kirjasintyyppejä vastaavia fontteja oli suhteellisen helppo etsiä vaikka vaikeuksia tuottikin fonttien samankaltainen ilme (alimmassa Groteski-tyylisessä fontissa i-kirjaimessa on Antiikvan piirteitä). Kaikenkaikkiaan tehtävä oli kuitenkin opettavainen ja opin jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota erilaisiin fontteihin ja niiden käyttöön. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥