tiistai 22. elokuuta 2017

perspektiivipiirroksia raapustelemassa

Odotin innolla, että pääsisimme piirtelemään koulussa ja perjantaina saimme vihdoin mittausvälineet käteemme ja ryhdyimme tuumasta toimeen, nimittäin raapustelemaan ensimmäisiä perspektiivipiirroksiamme.

Piirrosten tekemiseen tarvitset seuraavat työvälineet:

60cm - 100cm metalliviivain
Mittasuhdeviivain
Lyijytäytekynä
Kolmioviivain
- paperia

Ohjeet:

Piirrä näyteikkunan etuseinä mittasuhdeviivaimella mittakaavaan 1:20.
Tee kehikkoon pienet merkit 0,5m välein, helpottamaan mittasuhteiden hahmottamista, toinen hyvä vaihtoehto on käyttää 0,2m ruudukkoa. Huom! Jatkossa mittaat kaikki näyteikkunassa tarvittavat mitat vain tästä etuseinästä.

Mittaa pisteestä A 1,5m ylöspäin (silmänkorkeus) ja piirrä vaakasuora horisonttiviiva. Laita horisonttiviivan keskelle piste P (pakopiste). Jatkossa huoneen syvyyssuuntaiset viivat vedetään pakopisteen kautta. Aseta kulmaviivain siten, että se muodostaa 45 asteen kulman horisonttiviivan kanssa. Huolehdi siitä, että kulmaviivain kulkee pisteiden A ja B lävitse. Piirrä kuvan osoittama kulma. Nyt syntyy horisonttiviivalle pisteet f1 ja f2. Näitä pisteitä tarvitset jatkossa huoneen syvyysmittojen mittaamiseen. 


Piirrä viivat (AP), (BP), (CP) ja (DP). Nämä neljä viivaa muodostavat tilan seinät, katon ja lattian. Tässä esimerkissä näyteikkunatilan syvyys on 1m. Mittaa kulmasta A 1m kohti kulma B:tä. Vedä mittaamastasi pisteestä viiva pisteeseen f1. Syntyy leikkauspiste L, joka ilmoittaa näyteikkunan syvyyden. Piirrä pisteestä L, kohtisuora vaakasuora viiva kohti janaa (BP). Leikkauspisteestä piirrä kohtisuora viiva ylös jne. Näin muodostuu tilan takaseinä. 


Piirretään ruutulattia, joka koostuu 50cm kertaa 50cm ruuduista. Käytä tilan etureunan mittapisteitä ruudukonpiirto apuna. Vedä 0,5m välein viiva pakopisteeseen. Syvyyssuuntaisesti ruudukon teossa käytetään apuna 0,5m ja f1 välistä viivaa ja linjalle AP syntynyttä leikkauspistettä.  


50cm kertaa 160cm taustakankaan sijoittaminen näyteikkunan takalaitaan 50cm päähän seinästä. Mittaa taustakankaan alareunan ja yläreunan haluttu korkeus linjalta BC. Kuvassa taustakankaan alareunan ja yläreunan haluttu korkeus linjalta BC. Kuvassa taustakankaan alareuna on 20cm korkeudella lattiasta. Pakopisteeseen menevien apuviivojen avulla saat taustakankaan paikan sekä oikean koon projisoitua takaseinälle. 




Perspektiivipiirroksia teimme vaihe vaiheelta, opettajan johdolla ja kaverin apua pyytäen mikäli sellainen tarve ilmeni. Mittailu ja piirtely oli minulle mielekästä puuhaa ja sujui odotettua paremmin. Piirroksen avulla pyrimme hahmottamaan tilaa ja sen kuvaamista (pituuksia, syvyyksiä, leveyksiä), tästä on varmasti hyötyä itse näyteikkunaa suunnitellessa. Alla vielä kuva valmiista tuotoksesta vaikkakin hieman rypistyneestä sellaiselta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥